Na zaključnem dogodku projekta (Spre)govori, ki je bil pretekli četrtek v Mladinskem centru Postojna, sta Nuša Strle in Nika Rudolf predstavili cilje projekta ter njegove rezultate. Sledil je ogled filma Najin svet.

V sklopu projekta smo v sodelovanju s partnerjema, Šolskim centrom Postojna ter Srednjo gozdarsko, lesarsko in zdravstveno šolo Postojna, izdelali Načrt ukrepanja v primerih vrstniškega nasilja na šoli in obrazec za zapisnik. Dijaki 2. letnikov obeh šol so medtem na delavnicah pripravili vsebine za spletni priročnik, katerega namen je mladim pomagati v primerih, ko so priče ali žrtve nasilja.

Za osnovnošolce smo pripravili še poseben plakat, ki jim bo v pomoč pri soočanju z vrstniškim nasiljem.

Film Najin svet ponuja vpogled v svet otroških odnosov, na videz preprostih, pa vendar polnih čustev. Desetletna deklica Sun v razredu nima prave prijateljice. Tik pred novim semestrom na šolo pride Jia. Sun ji z veseljem razkaže okolico, jo povabi k sebi domov, kjer si lakirata nohte, rišeta in se igrata s Suninim mlajšim bratcem. Pohajkujeta po mestu, skačeta na trampolinu in se špricata ob potoku. Obe sta veseli novega prijateljstva, ki jima je v oporo, medtem ko so njuni starši precej odsotni. Ko se začne pouk, pa se Jia spoprijatelji z Boro in njeno skupino deklet, v kateri Sun ni dobrodošla. Prijateljstvo je iz dneva v dan na večji preizkušnji in napetost se stopnjuje z izključevanjem, obrekovanjem, lažmi in izsiljevanjem.

Več o filmu: https://www.kinodvor.org/film/najin-svet/

Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2021-2024.