Organizirali smo dve živi knjižnici na postojnskih osnovnih šolah. Prva je potekala v novembru 2023 na OŠ Miroslava Vilharja, druga pa v aprilu 2024 na OŠ Antona Globočnika.

Živa knjižnica je prav posebna knjižnica. V njej so namreč knjige ljudje, ki z bralci skozi pogovor delijo svoje življenjske zgodbe in odgovarjajo na njihova vprašanja. Glavni namen žive knjižnice je ozaveščanje o človekovih pravicah in preprečevanje diskriminacije, ki so je deležni pripadniki različnih stigmatiziranih družbenih skupin. “Bralcem” pomaga širiti obzorja, saj jim pogosto predstavlja prvi osebni stik s pripadniki teh skupin. Priložnost imajo iz prve roke slišati njihove različne, včasih težke in pogosto navdihujoče življenjske zgodbe.

Na živih knjižnicah, ki smo ju izvedli na postojnskih osnovnih šolah, so se učenci osmih razredov imeli priložnost usesti in pogovoriti z različnimi živimi knjigami, ki so jim predstavile delček svoje zgodbe in izzive, s katerimi se srečujejo ter načine, na katere jih premagujejo. Izvedeli so, s kakšnimi predsodki se sooča oseba na invalidskem vozičku, kakšno je življenje mame v istospolni partnerski zvezi, kako je oseba z izkušnjo spolne zlorabe premagala svojo travmo, kako svojo identiteto doživlja posvojena oseba …

Iz srca zahvaljujemo vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so si vzeli čas in svoje zgodbe delili z mladimi. Za sodelovanje in topel sprejem se zahvaljujemo tudi Osnovni šoli Antona Globočnika in Osnovni šoli Miroslava Vilharja, Občini Postojna pa se zahvaljujemo, ker podpira naše delovanje in s tem omogoča izvedbo takšnih dogodkov.